FAQ (frågor & svar)

Vilket underlag krävs för att kunna göra en utredning?


Läs vår guide genom att klicka här.
Hur går jag tillväga om det inte finns några k-ritningar eller andra ritningar?


Om stadsbyggnadskontoret/kommunen inte har ritningarna så kontakta oss så får eventuellt göra ett platsbesök. För detta gäller timpris och inte fastpris, offert kan lämnas.
Hur blir jag kontaktad?


Vi svarar dig på den e-post som du har angett till oss. Du erhåller ett utredningsintyg om väggen är bärande eller ej. Om väggen är bärande så ställer vi frågan till dig om du vill gå vidare med ritningar för en avväxling.
Vad är ett utredningsintyg?


Ett skriftligt intyg av vår utredning tillsammans med vår slutsats. Utredningen kan du visa upp för bostadsrättsföreningen/hyresvärden så att du med stor sannolikhet får lov att genomföra den åtgärd du önskar.
Är priset med eller utan moms?


Alla priser är inklusive moms (om inte annat anges).
Vad kostar det?


Vi har en fast prislista för utredningar och avväxlingar. Väggutredning SEK 5 000, för varje extra vägg tillkommer en kostnad på SEK 1 000. Ritningar för avväxling SEK 10 000, för varje extra vägg tillkommer en kostnad på SEK 5 000. För övriga jobb kontakta oss för en offert. Alla priser är inklusive moms.
Har ni ansvarsförsäkring?


Ja, Byggarkivet har ansvarsförsäkring genom Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän. Vi ansvarar för vår utredningen, den baseras på de ritningar och uppgifter som tillhandahållits av beställaren. Byggherren och/eller entreprenaden är ansvariga för att demonteringen av väggen eller eventuell avväxling sker enligt Byggarkivets rekommendationer. Många byggnader uppfördes för flera decennier sedan och ritningarna kan därför vara bristfälliga eller felaktiga. I vissa fall går det därför aldrig att med hundraprocentlig säkerhet avgöra om väggen är bärande eller ej. Ibland saknas det konstruktionsritningar. Av denna anledning är våran slutsats att anse som en rekommendation.
Vem ansvarar för ev. tillstånd att riva väggen?


Du som kund ansvarar för att ta reda på om du får lov att riva väggen eller inte. Att riva en bärande vägg är en anmälningspliktig åtgärd som kräver tillstånd av stadsbyggnadskontoret/kommunen. Är väggen inte bärande kan du fortfarande behöva tillstånd av din bostadsrättsföreningen eller hyresvärd. Läs stadgarna i föreningen eller kontakta styrelsen i din förening. Byggarkivet söker inga tillstånd, utan det åligger dig som kund.
Hur kontaktar jag er?


Det bästa sättet är genom vårt kontaktformulär som du finner genom att klicka på Kontakta oss i menyn högst upp på sidan. Annars kan du alltid skriva direkt till vår e-post eller genom chatten här på hemsidan.